Voiko sipuli parantaa näköä?

By | 29 toukokuun, 2023

Ravitsemuksen rooli näön terveyden parantamisessa on dokumentoitu hyvin monissa tieteellisissä tutkimuksissa. Tietyt ruoat suojaavat silmien terveyttä ja vähentävät silmäsairauksien, kuten silmänpohjan rappeuman ja kaihien, esiintyvyyttä. Kun on kyse näköä parantavista vihanneksista, on helppo ajatella vihanneksia, kuten parsakaalia, lehtikaalia, pinaattia, porkkanaa ja ruusukaalia. Mutta saatat yllättyä kuullessani, että sipulit ovat myös yksi näköä parantavista elintarvikkeista. Sipulilla on usein huono maine, ja jotkut ihmiset eivät pidä niistä, koska niiden viipalointi polttaa heidän silmiään. Mutta tiesitkö, että tämä silmille terveellinen ruoka on täynnä ravinteita, vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka tukevat tervettä näköä?

Sipulit kuuluvat kasvisperheeseen, joka tunnetaan nimellä allium. Tämän luokan ruokien tiedetään olevan yksi yleisimmin kasvatetuista vihannestyypeistä, samoin kuin lähisukulaiset lajit, kuten ruohosipuli, valkosipuli ja pitkät sipulit, muutamia mainitakseni. Nämä vihannekset kuuluvat fytokemikaalipitoisten elintarvikkeiden alaluokkaan. Niillä on lääkinnällisiä parantavia ominaisuuksia, jotka suojaavat sydäntä ja immuunijärjestelmää vapailta radikaaleilta, jotka tuhoavat kehon terveitä soluja. Tässä on sipulin terveyshyödyt näön kannalta:

etuja silmien terveydelle

Sipuli sisältää rikkiyhdistettä, joka osallistuu välttämättömän antioksidantin, L-glutationin, tuotantoon, mikä on välttämätöntä silmien terveyden suojelemiseksi. Tämä erityinen antioksidantti suojaa silmää oksidatiivisilta vaurioilta suojaamalla ja vahvistamalla silmän linssiä. Tämä antioksidanttisuoja vähentää silmäsairauksien, kuten kaihien, silmänpohjan rappeuman ja glaukooman, ilmaantuvuutta. Koska sipulin syöminen lisää L-glutationin tasoa, tämän pääantioksidantin antioksidanttivaikutus suojaa silmän mykiön terveyttä ja vähentää kaihien muodostumisen riskiä. Lisäksi punasipulit sisältävät kversetiiniä. Toinen tärkeä näköä parantava ravintoaine vaikuttaa näönmenetyksen parantamiseen ja kaihien ehkäisyyn.

yleisiä terveyshyötyjä

Sipuli sisältää kversetiiniä, joka edistää sydämen terveyttä ja vähentää syöpäriskiä. Sipulit ovat lupaavia myös hypoallergeenisuuden suhteen. Esimerkiksi tieteellisessä laboratoriotutkimuksessa se toimii antihistamiinina estämään allergisia reaktioita kehossa. Sipuli sisältää myös inuliinia. Tämä aine on liukoista ravintokuitua, joka tukee ruuansulatusjärjestelmän tervettä toimintaa ja auttaa estämään monia ruoansulatusongelmia. Tämä johtuu siitä, että se ravitsee ruoansulatuskanavan hyödyllisiä bakteereja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että flavonoideja sisältävien ruokien, kuten sipulien, syöminen voi itse asiassa vähentää mahahaavoja aiheuttavien bakteerien määrää mahassa. Siksi sipulit ovat hyvä ravitsemuslääke mahahaavoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *