Tater Goodnessille – 9 perunamyyttiä murrettiin!

By | 30 toukokuun, 2023

Jos minulla olisi penniäkään joka kerta, kun joku sanoi minulle: ”Varo perunoita”, olisin rikas nainen juuri nyt. Legendaarinen Mukula on jo pitkään ollut väärinkäsityksen uhri. 1500-luvun lopulta tähän päivään asti peruna on tuomittu useista syistä. Vuonna Vuonna 1580 kuuluisa tutkimusmatkailija Sir Walter Raleigh toi perunakasveja Amerikasta Irlantiin ja antoi osan kuningatar Elizabeth I:lle lahjaksi. Valitettavasti kuningattaren palatsin kokit eivät tienneet parempaa kuin keittää naurettavan bataattia ja mukulaa. Aterioiden aikana he keittivät varret ja lehdet ennen tarjoilua hoviin. Niille teistä, jotka eivät tunne perunakasvin pahempia ominaisuuksia, se sisältää myrkyllisiä yhdisteitä, joita kutsutaan glykoalkaloideiksi, joista suurin osa varastoituu kasvin lehtiin ja varsiin. Joten kaikki, jotka söivät keitetyn valmisteen, surmattiin ja tämän vuoksi perunat kiellettiin kuningattaren hovista.

Tätä näyttää seuranneen valitettava suru siitä, mihin päin maailmaa pahantahtoiset huhut vietiin. Esimerkiksi Ranskassa perunalla on demonisia ominaisuuksia, ja sitä on syytetty pahojen sairauksien tuomisesta spitaalista kuppaan sekä vastuusta hedelmättömyydestä ja estämättömästä seksistä. Kun peruna vähitellen tuli niin kuuluisaksi, eräässä ranskalaisessa kaupungissa ilmoitettiin sen viljelyn lopettamisesta välittömästi perunan haitallisten vaikutusten vuoksi ihmisten, eläinten ja maaperän terveyteen.

Nykyaika on keksinyt muita syitä vahingoittaa hyvää vihannesta. Vaikka peruna on yksi niistä ruoista, joista ihmiset nauttivat nykyään, nykypäivän ruokavalio- ja terveyshullu yhteiskunta viittaa siihen, että peruna on niin runsaasti tärkkelystä, ettei se voi ylpeillä minkäänlaisesta ravintoarvosta. Ihmiset ovat nykyään niin kiinni hiilihydraattien, nollakalorittoman ja sokerittoman elämän kampanjassa, että he eivät näe perunaa sellaisena kuin se todellisuudessa on – erittäin ravitsevaa vihannesta, juuri keitettynä ja syötynä. Oikealla tavalla ja oikeana määränä se auttaa useammin kuin haittaa.

YK:n raportin mukaan vuonna 2006 maailman perunatuotanto oli 315 miljoonaa tonnia, ja nykyään 1/3 maailman tuotannosta on peräisin maailman väkirikkaimmista maista Kiinasta ja Intiasta. Lähteiden mukaan keskiverto maailmankansalainen syö noin 33 kiloa (73 puntaa) perunoita vuodessa! Itse asiassa amerikkalaiset syövät noin 140 puntaa vuodessa, kun taas saksalaiset syövät 200 puntaa vuodessa! Vaikka on olemassa joitain standardoituja perunatyyppejä, maailmanlaajuisesti kasvatetaan 4 000 erilaista lajiketta. Peruna Se oli ensimmäinen vihannes, joka kasvatettiin avaruudessa vuonna 1995 tarkoituksena ruokkia astronautteja ja tulevia avaruuspesäkkeitä. Kun otetaan huomioon tämän tyyppisen perunan tuottamiseen vaadittava vaiva ja sen maailmanlaajuisesti kasvatettu ja kulutettu määrä, on vaikea kuvitella, että tater on vaarallinen ja vaarallinen vihannes, jonka on määrä tappaa kystien tai liikalihavuuden vuoksi. Ja kuten käy ilmi, perunat ovat jotain muuta! Tässä on luettelo yleisistä perunamyyteistä, jotka vaivaavat ihmisiä edelleen.

Myytti 1: Perunat eivät ole vihanneksia

Vaikka peruna on putkijuuri, se on luokiteltu vihannekseksi Ruokaopaspyramidissa. Sitä kutsutaan kuitenkin joskus syötäväksi juureksi tai juureksi. Perunat ovat tärkeä osa päivittäistä kasvisruokavaliota. Yksi keskikokoinen peruna lasketaan yhdeksi kupiksi tärkkelyspitoisia vihanneksia.

Myytti 2: Perunat lihottavat.

Ravitsemuksellisesti perunassa on 80 % vettä ja 20 % kiintoaineita ja se on yhtä täynnä ravintoarvoa kuin miltä tahansa tavalliselta kasvikselta voisi odottaa. Raaka tai kuorittu peruna sisältää yleensä 100 kaloria, 22 g hiilihydraatteja, 3 g proteiinia eikä rasvaa! Luulen, että tämä on hyvä uutinen kaikille ruokavalioriippuvaisille maailmassa, joille on kerrottu, että perunoiden syöminen on itsetuhoista painonpudotusohjelmassa. Jos tätä hyvyyttä leivotaan, jauhetaan, paistetaan, paistetaan, paistetaan tai paistetaan, se ei ole totta. Vaikka perunat näyttävät isoilta, lihavilta ja vaarallisilta Atkinsin kannattajille, ne eivät itsessään vaikuta paljon ihmisen painoon suuren vesipitoisuutensa vuoksi. Perunat, joihin on lisätty voita tai smetanaa, kuten perunat/perunat tai juustolla paistetut, voivat kuitenkin edistää painonnousua sekä kolesteroli- ja verensokeriongelmia painonpudotuksen estämisen lisäksi. Vaikka yksinkertaisessa uuniperunassa ei ole enempää kuin 100 kaloria eikä rasvaa, pieneen annokseen ranskalaisia ​​perunoita mahtuu helposti 210 kaloria ilman lisättyä rasvaa.

Myytti 3: Perunalastut ovat vihanneksia

Huolimatta tästä yleisestä perunamyytistä, jonka mukaan perunalastut ja lohkot katsotaan ruokaopaspyramidissa vihanneksiksi, tämä on täysin harhaanjohtavaa. Tosiasia on, että vaikka raa’at perunat luokitellaan vihannesten ryhmään, noin 61 % rasvaa sisältävät perunalastut eivät.

Myytti 4: Perunat sisältävät yksinkertaisia ​​hiilihydraatteja

Perunat sisältävät monimutkaisia ​​hiilihydraatteja, jotka ovat ehdottoman välttämättömiä kehon ja aivojen energiatarpeelle. Suurin osa näistä hiilihydraateista löytyy tärkkelyksen muodossa. Se osa tästä tärkkelyksestä, joka vastustaa mahalaukun ja ohutsuolen entsyymien pilkkomista, saavuttaa paksusuolen kokonaan ja tarjoaa elimistölle tarvittavat kuidun tarpeet.

Myytti 5: Hiilihydraatit ovat ainoat perunan ravintoaineet.

Keskikokoinen raaka valkoinen peruna tai kuorineen paistettu peruna on voimavara, samoin kuin muut ainekset. Se sisältää tyypillisesti 35 % C-vitamiinia, 20 % B6-vitamiinia, 15 % jodia ja 10 % kuparia, rautaa ja niasiinia, kumpaakin 8 % foolihappoa, fosforia ja magnesiumia, 4 % tiamiinia ja sinkkiä sekä hivenaineita. A. Klondiken kultakuumeen aikana Alaskassa 1800-luvun lopulla perunat olivat niin arvostettuja C-vitamiinipitoisuutensa vuoksi, että ne vaihdettiin kultaan. Niin paljon myytin #5 murtamisesta!

Myytti 6: Kaikki perunan ravintoaineet löytyvät kuoresta

Vaikka suurin osa proteiinipitoisuudesta on keskittynyt kuoren ohueen kerrokseen, kaikki muut ravintoaineet jakautuvat tasaisesti perunan kuoreen ja runkoon. Joten mene eteenpäin ja nauti koko spudin herkullisesta hyvyydestä!

Myytti 7: Perunoissa ei ole antioksidantteja

Vaikka perunoissa ei ole päteviä väitteitä antioksidanteista, jotkin viime vuosien tutkimukset ovat osoittaneet, että perunat sisältävät todennäköisemmin antioksidantteja, kuten antosyaaneja ja karotenoideja (sisältäen runsaasti C-vitamiinia). ).

Myytti 8: Perunat maistuvat hyvältä vain rasvaisten reseptien mukaan keitettyinä.

Kokeile intialaista perunacurrya paahdettujen perunoiden ja mausteiden kanssa. Jos et pidä aasialaisesta ruoasta, kokeile lisätä uuniperunaan salsaa tai vähärasvaista smetanaa tai vähärasvaista juustoa. Paista perunat tomaattikastikkeessa ilman juustoa tai höyrytettyjä vihanneksia tai parsaa, jossa on valkosipulia ja yrttejä. Vaihtoehtoisesti kypsennä ne rakuuninlehtien ja muiden yrttien kanssa. On monia luovia mahdollisuuksia, jotka odottavat tutkimista. Kaikilla samalla lopputuloksella – herkullinen vähärasvainen, runsaasti hiilihydraattia sisältävä, ravitsemusrikas ruoka odottaa syömistä!

Myytti 9: Valkoiset perunat ovat haitallisia sinulle – syö bataatteja sen sijaan!

Virhe. Paistettu ja juuston kanssa tarjoiltu bataatti on yhtä huono kuin tavalliset perunat. Vihanneksen – minkä tahansa vihanneksen – hyvyys riippuu valmistustavasta ja kulutuksen määrästä. Vaikka molemmilla on sama keskimääräinen kaloripitoisuus, bataattien tiedetään sisältävän vähemmän tärkkelystä, enemmän C-vitamiinia ja noin kolme kertaa enemmän beetakaroteenia kuin valkoisissa perunoissa. Mutta jos sokeri otetaan huomioon, valkoinen lajike voittaa kädet bataattien korkean sokeripitoisuuden vuoksi. Joten olisi reilua sanoa, että raa’at valkoperunat ja bataatit kilpailevat keskenään ravitsemuksellisesti, eikä kumpikaan ole ”haita” elimistölle.

Kunhan syömäsi perunat ovat keitetyt rasvattomalla tavalla ja muokkaat lisukkeena juustoa, pekonia, smetanaa ja kermakastiketta vihreillä vihanneksilla, maissilla ja porkkanoilla, sinulla on varmasti hyvä, hauska ja terveellinen ateria. . Joten mene eteenpäin ja nauti hemmottelustasi haluamallasi tavalla – syyttömästi ja riskittömästi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *