Sipulit – Terveyshyödyt ja ravintoarvot

By | 28 toukokuun, 2023

Sipuli eli ’Allium Cepa’ kuuluu liljakasvien perheeseen. Muita tämän perheen jäseniä ovat salottisipulit, valkosipuli ja purjo. Sipulia on yli 500 lajia, mukaan lukien vihreät sipulit, keltaiset sipulit ja valkosipulit. Jokaisella lajikkeella on oma makunsa ja makunsa, joka vaihtelee erittäin vahvasta hieman makeaan. Sipulia on käytetty vuosisatojen ajan lisäämään makua ruokaan, erityisesti idässä, mutta se tunnetaan myös terapeuttisista, lääketieteellisistä ja koristeellisista ominaisuuksistaan.

Sipulit sisältävät sulfoksideja, sulfideja ja tiosulfinaatteja, jotka ärsyttävät silmiä. Tiosulfinaateilla on antibakteerisia ominaisuuksia, mikä tekee sipulista erittäin tehokkaita E. colin, Bacillus subtiliksen ja Salmonellan aiheuttamien infektioiden hoidossa. Tutkimukset ovat selvästi osoittaneet, että sipulit ovat erittäin hyödyllisiä estämään ateroskleroosia ja alentamaan kolesterolitasoja. Sipulin sulfidilla on myös verenpainetta ja veren lipidejä alentava vaikutus. Lisäksi sipulit tuottavat runsaasti luonnollista ravintolähdettä flavonoideja, joiden tiedetään suojaavan monia sydän- ja verisuonisairauksia vastaan.

Sipulit sisältävät yhdisteitä, joilla on fibrinolyyttistä vaikutusta, mikä tekee niistä erinomaisia ​​luonnollisia antikoagulantteja ja estävät verihiutaleiden aggregaatiota. Sipulit tuottavat myös runsaasti frukto-oligosakkarideja, jotka estävät haitallisten bakteerien kasvua paksusuolessa ja stimuloivat terveiden bakteerien kasvua. Punasipuli sisältää antioksidantteja, jotka estävät kasvaimen kasvua, erityisesti paksusuolessa.

Sipulit ovat myös hyviä anoreksiaan, vilustumiseen ja yskään. Sipulit ovat tehokkaita erilaisten terveysongelmien, kuten keuhkokuumeen, tuberkuloosin, unettomuuden, keuhkoputkentulehduksen, diabeteksen ja poskiontelotulehduksen hoidossa. Lisäksi se on luonnollinen lääke hermotulehduksiin ja ”huimaukseen” ja hoitaa iho-ongelmia, kuten vitiligoa, pisamia ja syyliä. Se on myös lievästi laksatiivinen, hyödyllinen kynsille, hiuksille ja silmille, auttaa poistamaan heisimatoja ja muita loisia suolistosta ja lisää virtsan tuotantoa. Lisäksi sipulin uskotaan vähentävän bronkospasmia. Näin ollen allergian aiheuttama keuhkoputkien supistuminen iäkkäillä astmapotilailla vähenee.

Mitä tulee ravintoarvoon sipulissa, se sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Sipulissa on runsaasti A-, B- ja C-vitamiineja. Kivennäisaineita ovat fosfori, kalsium ja kalium. Yllättäen se sisältää myös 1,4mg/100g proteiinia ja 10,2g/100g hiilihydraatteja. Kalorit ovat 45 kaloria 100 grammassa.

Jotta kehosi saisi samanlaisia ​​terveyshyötyjä kuin sipulit, voit sisällyttää yllä mainittuja ravintoaineita sisältäviä lisäravinteita päivittäiseen ruokavalioosi.

http://www.squidoo.com/health-fitness-uk

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *