Shepherds Pie – Mikä on oikea ruoka ja miten teet sen?

By | 14 kesäkuun, 2023

Kun mieheni ja anoppi ovat kaupungissa, mieheni ja minä käymme mielellämme heidän kanssaan syömässä. Päätimme mennä paikalliselle golfklubille viettämään mukavaa ruokaa. Kälyni tilasi Shepherds Pie, historiallisen lammasta, vihanneksista ja perunamuusista valmistettua ruokaa.

Mutta tämä pääruoka ei vastaa historiallista reseptiä; Hän oli amerikkalainen. ”Mikä maistuu hyvältä?” Kysyin.

”Se on lihamurska, jonka päällä on perunamuusia”, siskoni vastasi. ”Se on hyvää, mutta ei Shepherd’s Pie.” Hänen kommenttinsa sai minut kiinnostumaan ruuan historiasta. Tiedän, että Shepherds Pie ei ole ollenkaan piirakka, vaan lihamureke tai kuuma ruokalaji, kuten sanotaan kotikaupungissani Minnesotassa.

Cooks.Com-sivuston mukaan Shepherd Pie on brittiläinen ruokalaji, joka on valmistettu lampaasta. Sen serkku, Cottage Pie, on valmistettu naudanlihasta. Toisin kuin jotkut uskovat, mikään niistä ei sisällä juustoa. ”Jos näet juuston lähellä jommankumman reseptin reseptiä”, verkkosivusto sanoo, ”kirjoita se pakkomielle juuston lisäämisestä mihin tahansa liikkuvaan…”

Mark R. Vogel kertoo ruokalajin lyhyen historian artikkelissaan ruokaviitesivustolla ”The Good Shepherd”. Vogel sanoo, että resepti tulee ”Skotlannin maaseudun sydämestä”, joka on lammasmaa, ja se on yleinen tapa käyttää tähteitä. Hänen mielestään resepti juontaa juurensa 1870-luvulle. Vaikka nykyään lisätään kasviksia, pääruokana oli liha, kastike ja perunat.

Vogel käyttää reseptissä jauhettua lammasta ja lisää sipulia, porkkanaa ja selleriä. Hän puhuu siitä, kuinka tehdä kotitekoista kastiketta naudanlihaliemellä ja perunamuusilla raskaalla kermalla. Nyt se on mukavuusruokaa!

Paul Merrettin klassinen resepti on julkaistu BBC:n verkkosivuilla. Hänen reseptinsä vaatii valkosipulia, tuoretta rosmariinia, persiljaa, herneitä ja kuutioituja tomaatteja, ja se on nykyaikaisempi pannupiirakka. Jotkut sivustot sanovat, että resepti on englanninkielinen, kun taas toiset sanovat sen olevan skotlantilainen. Etsiessäni tietoa historiallisesta ruoasta törmäsin Ratatouille Shepherds Pie -reseptiin, joka on suunnilleen niin kaukana lihapiirakasta kuin vain voi saada.

Teen Shepherds Pien vanhanaikaisella tavalla. Kuvaukseni perustuu reseptiin ”Fanny Farmer’s Cookbook: Fine Cooking for a New Generation of Cookies”. Kuten monilla ylijäämiin perustuvilla ruoilla, tarkkoja mittoja ei ole. Aluksi minulla on noin kolme kupillista kuutioitua lammasta. Jos kastike loppuu, paistan lihaa valurautapannussa, poistan sen ja teen pannulla olevista mehuista ja lihapaloista ylimääräistä kastiketta.

Laitan kastikkeen, lihan ja purkin pakasteporkkanoita ja herneitä uunivuokaan ja lisään seoksen perunamuusiin. Voit tehdä perunamuusia tyhjästä tai käyttää kuivattuja. Paista pannua 375-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Shepherds Pie – lohdullista ruokaa parhaimmillaan – on kestänyt ajan kokeen ja uusia versioita tulee varmasti.

Copyright 2010 Harriet Hodgson.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *