Perinteinen ruotsalainen hernekeittoresepti

By | 6 kesäkuun, 2023

Keitot, joita tarjoillaan harvoin huippuluokan ravintoloissa ja tuskin koskaan Smorgasbordissa, ovat olennainen osa perinteistä ruotsalaista ruokaa. Erityisesti ärtsoppa-keitolla on upea historia.

Keltahernekeitto on palvellut työväenluokkaa viikinkiajasta lähtien. Kun katolilaisuus oli hallitseva uskonto Ruotsissa, suolatulla sianlihalla nastoitettu alzoppa oli viikoittainen sapattia edeltävä ateria.

Nykyään Ruotsi on maallinen maa, jossa on vähän katolilaisia, mutta keittoa syödään silti joka torstai monissa kotitalouksissa. Ertuoppa tarjoillaan aina sinapin kanssa. Sekoita keittoon hieman sinappia antaaksesi sille yleismakua tai kasta keittolusikan kärki mausteiseen mausteeseen ennen puremista.

keltahernekeitto (erz oppa)

Palvelee 4-6 henkilöä

1 lb kuivattuja kokonaisia ​​keltaherneitä (myös pilkotut herneet toimivat)

2 sipulia (silputtuna)

1 kokonainen sipuli, kuorittu ja puolitettuna, kiinnittämällä 1 neilikka kummankin puolikkaan

1/2 kiloa vähärasvaista suolattua sianlihaa

1/4 tl meiramia

1/2 tl timjamia

suolaa (tarvittaessa)

täysjyvä ruskea sinappi

1. Liota herneitä vedessä vähintään 12 tuntia.

2. Valuta herneet, laita ne isoon kattilaan, lisää 6 kupillista kylmää vettä, hienonnettu sipuli ja puolikas sipuli neilikalla. Kun kiehuu, vähennä lämpö keskitasolle. Lisää suolattu porsaanliha, peitä kannella ja hauduta noin 90 minuuttia samalla kun poistat pinnalla kelluvat kuplat. Lisää meirami ja timjami pannulle, sekoita ja hauduta vielä 15 minuuttia. Mausta suolalla. Poista sianliha ja anna sen jäähtyä, kunnes se on hallittavissa, ja leikkaa sitten pieniksi paloiksi. Poista ja hävitä puolet sipulista sekä neilikka.

3. Jaa sianliha reunakulhoihin ja kaada keitto niiden päälle. Nosta kulho rakeista ruskeaa sinappia pöydälle.

Nauti tästä upeasta ruotsalaisesta perinteestä lämpimän leivän kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *