Miten perunamuusi vaikuttaa verensokeriisi?

By | 31 toukokuun, 2023

Suurimmassa osassa englanninkielistä maailmaa perunamuusi on suosikkiruokaa. Liharuokien lisukkeena perhejuhlissa, ne liittyvät rakkauteen ja yhteenkuuluvuuteen, eivätkä turhaan ihastu sotilaisiin ja matkailijoihin kaukana kotoa. Mutta jos sinulla on tyypin 2 diabetes, perunamuusi voi vahingoittaa vakavasti verensokerin hallintaa.

Ensimmäinen asia, jonka sinun pitäisi tietää tästä uuniperunareseptistä, on se, että kaikkia perunoita ei ole luotu samanarvoisiksi, kun on kyse niiden vaikutuksesta verensokeriin. Esimerkiksi pikaperunamuusin glykeeminen indeksi on 110. Ne vapauttavat glukoosia verenkiertoon nopeammin kuin pöytäsokeri. Kaksi, kolme tai useampia pikaperunamuusia.

Punaisten ruskeiden perunoiden kuoriminen, höyryttäminen ja muussaaminen, kun taas perunamuusin glykeeminen indeksi on 86. Ja tarjoilu mieluummin kylmänä kuin kuumana alentaa verensokeria. indeksi 58. Lisäämällä tippa tai kaksi maitoa tai voita punaruskeisiin nostaa glykeemisen indeksin arvoon 50.

Kun perunamuusi tehdään tyhjästä, lisätään vähän, eikä syödä kuumana, verensokeri laskee. Elimistön on vielä tehtävä insuliinia kattaakseen sokeripiikin, mutta kun perunamuusia tehdään kotona, sen ei tarvitse lyödä insuliinia yhtä nopeasti.

Jos teet itse ruoanlaittoa…ja jokaisen tyypin 2 diabeetikon pitäisi olla…voit käyttää muita vihanneksia perunoiden sijaan sulattaaksesi. Rutabagat, nauriit ja kukkakaalit tekevät kaikki upeaa soseutta, sillä niissä on alle puolet perunan hiilareista. Jos kukkakaali on kaalin makuinen, lisää vain kokonainen saksanpähkinä keittoveteen samalla kun keität vihanneksia. Kaalimainen tuoksu tulee saksanpähkinän kuoreen. Muista vain poistaa saksanpähkinät ennen jauhamista.

Kun perunat on keitetty, toinen vaihtoehto on antaa niiden jäähtyä, leikata ne ja muuttaa perunasalaattiksi. Lisäämällä niihin etikkaa ne alentavat glykeemistä indeksiä ja syömisen jälkeen ne muuttuvat hitaasti glukoosiksi… mikä vähentää verensokeria ja insuliinivastetta. Uusien perunoiden syöminen uudelleen auttaa alentamaan glykeemistä indeksiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *