kuinka päästä eroon sipulin hajusta

By | 26 toukokuun, 2023

Lajikkeesta riippuen sipulit voivat olla teräviä, mausteisia, kirpeitä, mietoja ja jopa makeita. Sitä käytetään usein curryn pohjana tai siitä tehdään tahna ja syödään pää- tai lisukkeena. Valitettavasti sipulin leikkaamisen jälkeen saatat huomata, että haju viipyy käsissäsi tuntikausia. Sipulit ovat herkullisia, mutta niiden tuoksuminen on toinen tarina.

Senkin jälkeen, kun herkullinen ateria on ohi, sipulin tuoksu on läpitunkeva ja ärsyttävä. Se tarttuu sormiin ja kynsiin raivokkaalla vauhdilla. Se vaikuttaa myös hengitykseen! Itse asiassa sipulilla on erittäin voimakas haju, koska sipuliöljy sisältää 1-propenyylisulfeenihappoa, jonka uskotaan olevan sipulien kyynelten aiheuttaja. Kyynelneste kosteuttaa silmät ja antaa sipulille omaleimaisen tuoksun.

Kummallista kyllä, tämä kihelmöivä, kirpeä kemikaali on vastuussa myös suuresta osasta sipulin ihanasta mausta sekä paistettujen vihannesten tyydyttävästä aromista. Sulfiinihappoja saa myös pilkkomalla valkosipulia, ruohosipulia ja purjoa, mutta ne eivät tuota samaa ärsyttävää kaasua, vain voimakkaan hajun.

kenellä on lääke? Haisevatko leikatut sormesi sipulilta? Haiseeko hengityksesi niin pahalle syötyäsi tämän pahanhajuisen kasviksen? Tämä artikkeli saattaa sisältää kaikki etsimäsi vastaukset.

sipulien deodorantti

* Käytä hanskoja. Sitten sipulin haju katoaa käsistäsi.

* Sipulin kuoriminen ja jäähdyttäminen ennen viipalointia auttaa vähentämään kaasuntuotantoa jossain määrin, kun sipulin kemialliset yhdisteet muuttuvat lämpötilan muutosten myötä. Sipulin kypsentäminen ennen viipalointia toimii myös samasta syystä. Toinen helppo ratkaisu on leikata sipulit veden alla tai laskea hana niiden päälle, kun leikkaat niitä.

* Hiero käsiäsi ruostumatonta terästä vasten (tiskiallas toimii hyvin) kylmän juoksevan veden alla noin minuutin ajan. Myös hankaus isolla metallilusikalla toimii hyvin. Voit myös ostaa kasvisten muotoisia tai soikeita ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ”saippuoita” säilytettäväksi tiskialtaasi. Se ei maksa paljoa ja on todella tehokas. Tutustu paikallisen myymäläsi keittiötarvikeosastoon.

Tämän ilmiön taustalla oleva tiede on teoria, jonka mukaan sipulien rikkihajut houkuttelevat yhteen tai useampaan ruostumattoman teräksen metalliin ja sitoutuvat niihin. Loppujen lopuksi juuri näiden yhdisteiden muodostuminen tekee ruostumattomasta teräksestä ruostumattoman.

Sipuli ja valkosipuli sisältävät aminohapposulfoksideja, jotka muodostavat sulfeenihappoa, joka sitten muodostaa haihtuvaa kaasua (propaanitioli-S-oksidia) ja rikkihappoa joutuessaan alttiiksi vedelle. Nämä rikkiyhdisteet voivat aiheuttaa silmien polttamista, kun leikkaat sipulia, ja ne ovat vastuussa valkosipulin erottuvasta tuoksusta.

* Jos sinulla ei ole terästä käsilläsi, tee tahna ruokasoodasta (ruokasoodasta) ja vedestä, hiero sitä käsiisi ja huuhtele. Haju häviää soodalla.

* Purista hammastahnaa tai ota pieni määrä suuvettä kämmeniisi ja hiero käsiäsi yhteen. Huuhtele vedellä.

* Purista sitruunamehu kulhoon. Liota käsiä 3 minuuttia ja huuhtele sitten. Kätesi tuoksuvat tuoreilta sitruunoilta sipulin sijaan.

* Goodbye Smell on lääkärin ja kokin kehittämä ammattimainen vaahtopuhdistusaine, joka poistaa kokonaan ruoan hajut (kala, valkosipuli, sipuli jne.) käsistä ja kynsien alta jättäen sinut puhtaaksi, sileäksi ja raikkaiksi. Nopeavaikutteinen, taloudellinen ja alkoholiton, sitä voidaan käyttää ammattikeittiöissä ja ravintoloissa sekä kotikeittiöissä ja ulkona ruoanlaitossa.

Tuote on hellävarainen iholle toistuvassakin käytössä eikä kuivata käsiä. Pumppaa vaahtoa kuiviin käsiin, hiero kevyesti, myös kynsien alle, kunnes vaahto häviää, huuhtele sitten pois. Toista tarvittaessa.

* Käytä aina kylmää vettä useimpiin huuhteluihin. Käsien pesu haalealla vedellä avaa käsien huokoset ja lukitsee sipulin tuoksun.

* Kun peset pöytäsuolalla, tomaattimehulla tai vastaavilla puhdistusaineilla, käytä vain lämmintä vettä. Tämä johtuu siitä, että nämä puhdistusaineet liukenevat nopeasti kuumiin nesteisiin ja poistavat hajuja huokosista.

* Voit laittaa yhden ruokalusikallisen tai useamman päivittäistä ruokasuolaa kämmenelle. Pese kätesi huolellisesti haalealla vedellä. Huuhtele ja kuivaa.

* Liota käsiäsi tomaattimehussa vähintään 5 minuuttia. Pese se sitten pois lämpimällä vedellä ja nestemäisellä pesuaineella. Ennen kuin kastat kätesi tomaattimehuun, jota käytät sipulien hajunpoistoon, varmista, että sen viimeinen käyttöpäivä ei ole ohi. Tähän ratkaisuun sopii purkitettu tai kylmä tomaattimehu.

sipulin hengityksen poisto

* Bakteerisipulin pahanhajuinen hengitys voidaan vähentää säännöllisillä suuhygieniakäytännöillä. Vakiohalitoosin hoitoihin kuuluu säännöllinen suuveden käyttö, hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttö sekä kielen raapiminen.

* On olemassa käsikauppaa myytäviä hengityslääkkeitä, jotka ovat vahvempia kuin tavalliset suuvedet, joita voit ostaa supermarketista. Niitä saa lääkäriltä, ​​apteekista tai Internetistä.

* Toinen tapa vähentää sipulin pahanhajuista hengitystä on syödä persiljaa aterioiden kanssa. Tämä ei estä sitä kokonaan, mutta se näyttää lievittävän tätä ongelmaa jossain määrin (kuten myös paljon voimakkaampi sipulin sukulainen, valkosipuli).

* Jotkut väittävät, että kardemumman siementen pureskelu on samanlainen vaikutus kuin persilja ja se on tehokas sipulin pahanhajuisen hengityksen hoito. Kardemummalla on erittäin voimakas maku, josta jotkut eivät ehkä pidä.

Miksi sipulin tuoksu saa minut itkemään?

Kuten jokainen kokki tietää, sipulien kypsentäminen tuottaa erittäin voimakkaan aromin, josta monet pitävät, mutta sipulin leikkaaminen kirvelee silmiä ja saa kyyneleet silmiin. Jos haluat laittaa sipulia ruokaan, tämä on luultavasti turhauttavaa. Joten mikä tekee sipulista niin vaikeaa kypsentää?

Kummallista kyllä, kyyneliä nykivät haihtuvat yhdisteet ovat vastuussa myös sipulin upeasta mausta. Sipulin viipalointi tuhoaa monia sipulisoluja. Joissakin näistä soluista on entsyymejä sisällä, ja entsyymit poistuvat, kun solut leikataan auki. Entsyymit hajottavat sitten joitain muita aineita, jotka ovat vuotaneet viipaloiduista soluista. Jotkut näistä aineista, kuten aminohapposulfoksidit, muodostavat sulfeenihappoja, jotka muuttuvat nopeasti uudelleen haihtuviksi kaasuiksi.

Kaasu pääsee silmään ja reagoi veden kanssa pitääkseen silmän kosteana. Tämä saa kemikaalin muuttamaan muotoaan uudelleen, jolloin muodostuu mietoa rikkihappoa, joka ärsyttää erityisesti silmiä. Silmän hermopäätteet ovat niin herkkiä, että ne havaitsevat tämän ärsykkeen. Tästä syystä silmiisi sattuu, kun leikkaat sipulia.

Aivot reagoivat käskemällä kyynelkanavia tuottamaan enemmän vettä ärsyttävän hapon laimentamiseksi silmien suojaamiseksi. Voit myös todennäköisesti hieroa silmiäsi, mikä pahentaa ärsytystä, varsinkin jos käsissäsi on sipulimehua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *