hauskoja faktoja vihanneksista

By | 29 toukokuun, 2023

Kuinka paljon ajattelet muita vihanneksia kuin mistä pidät eniten? Kuinka paljon tiedät niistä? Saatat yllättyä suosikkivihannestesi taustalla olevista tosiseikoista. Esimerkiksi miksi sipulit itkevät, kun niitä leikataan tai miksi ihmiset istuttavat suuria timjamia puutarhaansa. Jatka lukemista oppiaksesi nämä tosiasiat ja paljon muuta.

Yksinkertaisia ​​trivia sipuleista

Syy, miksi ihmiset itkevät leikkaaessaan sipulia, johtuu kemiallisesta reaktiosta. Kun leikkaat sipulia, se vapauttaa aminohapposulfoksidin, joka muuttuu sulfeenihapoksi. Sulfeenihappo sekoitetaan sitten sipulientsyymien kanssa propaanitioli-S-oksidin, rikkipohjaisen kemikaalin, tuottamiseksi. Koska rikkikemikaali on kaasumaista, se aiheuttaa polttavan tunteen joutuessaan kosketuksiin veden kanssa silmissäsi. Vasteena tähän ärsykkeeseen silmä tuottaa kyyneleitä yrittääkseen poistaa ärsyttävän aineen.

Muuten, kun kypsennät sipulia, lämpö deaktivoi entsyymit, joten silmäsi eivät satu.

Voit tehdä muutaman asian estääksesi itseäsi itkemästä leikkaaessasi sipulia. Nämä sisältävät:

 • käytä suojalaseja,
 • Pyöritä tuuletinta poistaaksesi rikkikaasun kehostasi.
 • Laita sipuli vesikulhoon ja hienonna se
 • Säilytä sipulia jääkaapissa, kunnes olet valmis leikkaamaan ne, sillä jääkaapin kylmä ilma hidastaa sipulien sisällä tapahtuvia kemiallisia reaktioita.

Muita kasvishauskoja faktoja

Etkö uskonut, että sipulit voivat olla niin mielenkiintoisia? No, tässä on mielenkiintoisempia faktoja muista vihanneksista. Katso, kuinka monta näistä faktoista jo tiedät.

 • Vesimeloni on itse asiassa kasvis! Se kuuluu samaan perheeseen kurkkujen, kurpitsojen ja kurpitsojen kanssa.
 • Maailman suurin ennätysten vesimeloni painoi yli 260 kiloa.
 • Englannissa on perinne istuttaa suuria timjamipalstoja. Tämä johtuu siitä, että näiden tonttien sanotaan olevan keijujen leikkipaikkoja.
 • Porkkanat auttavat sinua näkemään paremmin pimeässä. Tämä johtuu siitä, että porkkanat sisältävät runsaasti A-vitamiinia, joka auttaa estämään yösokeutta.
 • Pakastetut vihannekset ovat ravitsevampia kuin tuoreet vihannekset. Kestää aikaa, ennen kuin tuoreet vihannekset saapuvat supermarkettiin sadonkorjuun jälkeen. Mitä kauemmin poiminnan ja syömisen välillä kuluu, sitä enemmän ravintoaineita häviää. Pakastevihannekset kuitenkin yleensä prosessoidaan ja pakataan samana päivänä, kun ne korjataan. Näin ravintoaineiden enimmäismäärä säilyy.
 • Punajuuren päällimmäiset vihreät lehdet voidaan keittää kevyesti ja syödä samalla tavalla kuin pinaattia. Itse asiassa juurikkaan lehdet ovat kasvisten ravinteikkain osa.
 • Kaksi yleistä hernelajiketta ovat peltoherneet ja maitoherneet. Herneet korjataan ennen kuin sisällä olevat herneet ovat kasvaneet, joten hernepalot ovat vielä hyvin litteitä ja pehmeitä. Mutta herneitä varten voit kasvattaa herneet ja syödä sitten sekä palot että herneet sisällä, raakana tai kypsennettynä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *