Aspergillus musta home sipulissa – mitä tehdä?

By | 31 toukokuun, 2023

Tämä musta home kuuluu Aspergillus-sukuun ja tunnetaan nimellä Aspergillus niger. Jos kosketuksiin joutuu sormi, pese huolellisesti saippualla ja vedellä. Tämä homeinen sipuli on kuitenkin usein mustelmia tai jopa vaurioitunut ydintä myöten, joten saastunut on parasta heittää pois varmuuden vuoksi.

Sipulissa esiintyvä Aspergillus-mustahome esiintyy lauhkeassa ilmastossa, kuten maatiloilla eteläisissä osavaltioissa. Viljelijöiden ja laaduntarkastajien tulee olla tietoisia tämäntyyppisestä homekasvusta, koska se voi olla piilossa sipulin kuorien välissä eikä siinä ole näkyviä vaurioita ulkopuolelta. Hyvin vähän. Homeiden tiedetään viihtyvän kosteissa olosuhteissa, mutta Aspergillus-sipulit ovat yleisiä myös sipulien viljelypaikoissa, kuten erittäin kuumissa aavikoissa.

Vaikka niger ei todennäköisesti aiheuta tauteja ihmisille kuin muut Aspergillus-lajit, sen itiöiden suurien määrien hengittäminen on todettu aiheuttavan aspergilloosina tunnetun taudin. Aspergilloosin oireita ovat yskä, rintakipu, kuume ja hengitysvaikeudet.

Vakavissa tapauksissa voi esiintyä sokkia, vilunväristyksiä, deliriumia, verenvuotoa ja verihyytymiä. Home voi myös tunkeutua muihin elimiin ja tuhota siellä terveitä soluja aiheuttaen hengitysvaikeuksia, maksan ja munuaisten vajaatoimintaa.

Aspergillus-mustan homeen lähde

Home voi alkaa hyökätä, vaikka sipuli on vielä pellolla. Se voi myös kasvaa varastoinnin aikana ja voi alkaa yksinkertaisesta sipulin haavasta. Tästä syystä on tärkeää käsitellä sipuleita huolellisesti sadonkorjuun ja käsittelyn aikana vahinkojen minimoimiseksi.

Jotkut ihmiset vain pesevät pois ikävän Aspergillus-mustan homeen, kunnes sipuli on tarkastettuna näennäisesti puhdas. Jäljelle jääneet pienet itiöt ovat kuitenkin liian pieniä nähdäkseen mikroskoopilla. Kun tiedät mustan homeen kulutukseen liittyvät terveysongelmat, sinun ei pitäisi epäröidä saastuneiden sipulien heittämistä pois.

Jos kasvatat omaa sipulia, säilytä ne aina kuivassa lämpimässä paikassa kovettamisen aikana, esimerkiksi keittiön pöydällä olevalla lankakorilla tai keittiön likaisesta katosta riippuvassa, ja säilytyksen ajaksi viileässä ja kuivassa paikassa. se.

Peukalosääntönä on, että lämpötilan, jossa säilytät sipulia, tulisi olla 32-40 astetta Fahrenheit. Kohonnut lämpötila aiheuttaa pilaantumista, ja kohonnut kosteus vain edistää Aspergillus nigerin kasvua.

Viljelijät ovat kokeilleet useita sienitautien torjunta-aineita tämän homeen kasvun hillitsemiseksi sipulissa, mutta minkään erityisen fungisidin ei ole havaittu olevan tehokas. Eikä ole mitään keinoa tietää varmasti, ovatko sipulisi saastuneet, joten sinun on otettava tämä mahdollisuus toistaiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *