Antioksidantit – antioksidantteja sisältävät ruoat

By | 16 kesäkuun, 2023

Mitä ovat antioksidantit?

Antioksidantit ovat aineita, jotka suojaavat soluja vapaiksi radikaaleiksi kutsuttujen epästabiilien molekyylien aiheuttamilta vaurioilta. Vapaat radikaalit tulevat useista eri lähteistä, kuten ilmansaasteista ja tupakansavusta. Esimerkkejä antioksidanteista ovat C-vitamiini, E-vitamiini, A-vitamiini, beetakaroteeni, seleeni ja lykopeeni.

Näitä antioksidantteja löytyy monista vihanneksista, hedelmistä ja jyvistä. Monivitamiinilisän lisääminen on hyödyllistä, jos sinusta tuntuu, ettet saa päivittäistä suositeltua antioksidanttimäärää, mutta todellista ei ole olemassa todellista korviketta, joten älä luota mihinkään lisäravinteeseen kaikkien antioksidanttitarpeesi tyydyttämiseksi.

Antioksidantteja sisältävät ruoat

On olemassa erilaisia ​​ruokia, jotka sisältävät antioksidantteja. Vaihtele ruokavalintojasi varmistaaksesi, että saat kaikki välttämättömät vitamiinit ja kivennäisaineet:

  • C-vitamiini Tätä löytyy pääasiassa hedelmistä, kuten guava, kiivi, papaija, mansikka, appelsiini, sitruuna ja vesimeloni. Muita C-vitamiinin lähteitä ovat punaiset paprikat, persilja, parsakaali, kukkakaali ja tomaatit. Sitä löytyy myös joissakin lihapaloissa, erityisesti maksassa.

  • E-vitamiini E-vitamiinin runsaimmat lähteet ovat kasviöljyt, kuten palmu-, auringonkukka-, maissi-, soija- ja oliiviöljy. Maapähkinät ja auringonkukansiemenet ovat muita E-vitamiinin lähteitä, samoin kuin vihannekset, kuten maissi, parsa ja tomaatit. Tämä löytyy myös väkevöidyistä aamiaismuroista.

  • A-vitamiini Tätä löytyy tummanvihreistä vihanneksista, kuten parsakaalista, pinaatista ja naurisvihreästä, sekä muista vihanneksista, kuten porkkanoista, kurpitsasta, bataatista ja kurpitsasta. Tietyt hedelmät, kuten cantaloupe ja aprikoosit, tarjoavat hyvän A-vitamiinin lähteen. Sitä löytyy myös eläinlähteistä, kuten maksasta, maidosta, voista, juustosta ja munista.

  • Beetakaroteeni. Erityisen karoteenipitoisia ovat seuraavat ruoat: bataatit, porkkanat, lehtikaali, pinaatti, nauris, kesäkurpitsa, kurpitsa, korianteri ja tuore timjami.

  • Seleeni. Ruokavalion seleeniä saadaan pähkinöistä, palkokasveista, lihasta, kalasta ja kananmunista. Paraspähkinät ovat erittäin rikas luonnollisen ravinnon lähde. Suuria määriä seleeniä löytyy myös lihasta, kuten munuaisista, rapuista ja hummereista.

  • Lykopeeni. Lykopeeni on voimakas antioksidantti, jota löytyy tomaateista, vesimelonista, guavasta, papaijasta, aprikooseista, vaaleanpunaisista greipeistä ja veriappelsiineista.

Runsaasti antioksidantteja sisältävän ruokavalion on osoitettu suojaavan ja suojaavan kehoa sellaisilta sairauksilta kuin syöpä, sydänsairaudet, aivohalvaus, Alzheimerin tauti, nivelreuma ja kaihi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *